Aktivní dovolená na lodi - vyplujte s Calypso na moře zážitků!

Do sedla!

Klasické kolo, rotoped, nebo spinning? Ptáte se, na čem „jezdit“, abyste zhubla, zlepšila si kondici nebo si pouze udržela štíhlou postavu? A dá se vůbec říct, zda je lepší jízda v přírodě, nebo v tělocvičně?

„Srovnání spinningu s klasickým kolem bude vždy trochu kulhat. Zatímco na klasickém kole jezdí většina lidí pro radost a proto, aby si třeba odpočinula v přírodě od ruchu města, spinning je konkrétní trénink, který směřuje k nějakému cíli. Tyto dva tréninky se dají doplňovat, nikoli ale nahrazovat jeden druhým,“ myslí si Tomáš Krmíček, zástupce spinning programu pro Českou republiku a spinning instruktor.

Vyjížďku na kole sice můžete absolvovat na čerstvém vzduchu a v přírodě, na druhé straně se při ní jen těžko donutíte k opravdu poctivému tréninku vhodnému třeba právě pro získání kondice nebo pro formování postavy.

„Když vyjedete sama, nebude vás to příliš bavit, když s partnerem, bude to pravděpodobně on, kdo bude vaši dvojici celou cestu vést, což se vám zase nemusí vždy úplně líbit. Kromě toho, když pojedete opravdu intenzivně čtyřicet nebo padesát minut a najednou se před vámi objeví ohromný kopec a vedle něj rovná stezka, vyberete si zcela samozřejmě rovinku, což na spinningu nejde. Tam ‚kopec‘ neobjedete, dalších dvacet lidí a instruktor, kteří jedou s vámi, to jednoduše nedovolí,“ dodává s úsměvem Krmíček.

Spinning má podle něj v porovnání s kolem větší motivaci, je jednoduchý a účinný. Spinningové kolo kopíruje vlastnosti dráhového a jeho velkou předností je pevný převod, díky němuž člověk cvičí i v momentech, kdy nešlape.

„Při spinningu nejvíc pracuje spodní polovina těla – přední a zadní strana stehen, hýždě a lýtkové svaly, tedy největší svalové skupiny. Samozřejmě platí, že když při tréninku zapojujete největší svalové skupiny, nejvíce spalujete tuky,“ upozorňuje Tomáš Krmíček.

Spinning, nebo rotoped?

Rozhodujete-li se mezi tím, zda raději dvakrát v týdnu vyrazit do tělocvičny na spinning, nebo si domů pořídit rotoped, dobře zvažte nejen své finanční možnosti, ale také to, zda se v pohodlí domova vůbec donutíte vyšvihnout do sedla a poté půl hodiny intenzivně šlapat.

„Raději bych v tomto případě volil návštěvu fitness centra. Je to téměř jediný způsob, jak si zajistit skutečné výsledky. Obrovskou nevýhodou domácího cvičení je totiž nedostatek motivace. Domácí rotopedy vždy končí jako drahý a nevkusný věšák na ručníky, ještě k tomu umístěný v obýváku,“ říká Krmíček.

Rotoped a spinningové kolo jsou navíc dvě hodně odlišné věci.

„Rotoped má volný převod oproti pevnému na spinneru. Posed na rotopedu je více napřímený, kdežto spinner se dá nastavit přesně jako klasické venkovní kolo,“ vysvětluje lektor.

Kombinovat jízdu na spinningu s domácím tréninkem na rotopedu samozřejmě lze.

Ideální trénink

Tvorba ideálního tréninku „na kolo“ záleží na vašem osobním cíli. Pokud je jím ztráta nadbytečných kilogramů, Tomáš Krmíček doporučuje zajít (ideálně dvakrát až třikrát týdně) na spinning v kombinaci s jednou projížďkou na kole o víkendu. Pokud se o víkendu vydáte na kolo v sobotu i v neděli, můžete vynechat spinningovou hodinu v klasickém pracovním týdnu. Nejde-li vám ani tak o kilogramy jako o získání dobré kondice, trénink může být podle Krmíčka o něco méně intenzivní než v prvním případě. Cestu do sálu se speciálně upravenými koly byste měla vyhledat dvakrát do týdne.

Zdroj: www.mladazena.cz