Aktivní dovolená na lodi - vyplujte s Calypso na moře zážitků!

Mýty o spinningu

Vypadalo to, že půjde jen o novinku, která za čas tiše zmizí ze světa. Nakonec se ze šlapání na „stojícím“ kole v rytmu hudby, ve skupině a s trenérem stal doslova fenomén. A to je dobře, protože fyzickou aktivitu potřebujeme všichni jako sůl.

Možná chcete spinning také zkusit, když se o něm tolik mluví. Jenže: ne všechno, co se o něm říká, je pravda. My se pokusíme některé mýty uvést na správnou míru.

Hodinu šlapat nezvládnu!

Tak to pozor: jestli si tohle myslíte, máte o sobě hodně špatné mínění. Spinning totiž není rotoped, na který si doma po pár týdnech začnete už jen odkládat prádlo, a to ještě v tom lepším případě. V tom horším už je někde důkladně uklizený, aby nejitřil vaše špatné svědomí.

Lekci, při které vám instruktor hraje rytmickou hudbu, udává tempo a kde vedle sedí padesátiletá Jana (všechno zvládne), osmnáctiletá Hanka (věčně nemůže) i pětatřicetiletý Jarda (jede si po svém), nemůžete nevydržet. Atmosféra i rytmus vás zkrátka strhnou, ani nebudete vědět jak.

A proto tu máme důležitou radu pro začátečníky: řekněte kouči, že jste na lekci poprvé. Pomůže vám s nastavením kola a poradí co a jak, abyste se hned napoprvé nezničili tak, že další půlrok na spinning nepřijdete. Prvních pár lekcí je potřeba jet volným tempem a všechno si „osahat“. Tělo si potřebuje zvyknout na nový pohyb a vy si musíte rozvrhnout síly a přijít na vychytávky, jak spinning vydržet a ještě si ho navíc i UŽÍT!

Do kopce nevyjedu…

Prozradím vám tajemství – do kopce jezdit nemusíte. Terén, který se jezdí na spinningu, se šlape do rytmu písniček. A pokud se vám do kopce jet nechce, zkrátka si pojedete po rovině. Výše zátěže je totiž jen na vás. Instruktor vám profil trati jen nabízí a záleží na vaší kondici, chuti a momentálním rozpoložení, jestli jeho nabídky využijete.

Přesně z těchto důvodů spolu mohou na jedné lekci šlapat bok po boku jak začátečníci, tak pokročilí. Nastavení zátěže (neboli rychlostní stupně) máte totiž přímo na svém kole.

SPINATTIC - spinning

Doma je to lepší

Pokud je to váš názor, nebudu vám ho brát. Mě osobně stojí obrovské přemáhání. Se zatnutými zuby vydržím na rotopedu sotva dvacet minut. Pravda je, že je to mnohem pohodlnější, než docházet někam do fitcentra, ale na druhou stranu: kdo z nás má tolik morálky a vůle, aby na něm doma pravidelně šlapal?

Na spinningu nic takového řešit nemusíte. Vše za vás obstará kouč – připraví pro vás terén (a bude vyžadovat, abyste ho jeli) a hudbu (která vám rozproudí krev). A to je také pohodlné – veškerou zodpovědnost můžete pro jednou nechat na někom jiném.

Navíc doma se tak pěkně nezapotíte, nezašlapete si a už vůbec si nezazpíváte jako na některých spinningových lekcích. Netvrdím, že jsou všechny úžasné, ale je jen na vás, jakého instruktora, a tedy i hudbu si sami pro sebe objevíte.

Podstatné je i to, že na spinnerech se vám bude sedět lépe než na rotopedu a budete se moci zvedat ze sedla, jet do kopce i z kopce, zkrátka měnit polohy tak, abyste se při jízdě nenudili.

Nesnáším, když se řve

To je vcelku pochopitelné. Ale někomu zase povzbuzování instruktora vyhovuje. Víc se díky němu vyhecuje, méně se „ulejvá“, zkrátka má pak po lekci díky takovému koučovi pocit, že si dal pořádně do těla. Pokud však nejste tento typ, změňte lektora. Každý je jiný a má také odlišný styl svých lekcí: třeba méně výrazných, s klidnějším projevem.

Sami si zvolte, jestli při hodině chcete mít nad sebou bič, nebo cukr. A jestli chcete poslouchat spíš rock, pop, disco, nebo dance…

Zhubnu, nebo ne?

Spinning patří mezi aerobní dynamické sporty, při kterých si vylepšíte kondici, zbavíte se stresu i shodíte nějaké to kilo. Pakliže jste ale třeba dlouho necvičili nebo máte kil navíc opravdu hodně, je pro efektivní spalování tuků dobré jezdit v nižší tepové frekvenci – znamená to, že se musíte potit, ale nesmíte lapat po dechu nebo dokonce bělat v obličeji.

Taková intenzita už by pro vás byla moc náročná. Proto se posaďte zpět do sedla a tolik se z něj během jízdy nezvedejte. Prvních několik lekcí byste dokonce měli pouze sedět a ostatní „terény“ jen zkoušet… Až se dostanete do kondice, můžete intenzitu šlapání zvýšit.

A nakonec ještě ukazatel pro toho, kdo chce hubnout: pokud během dne pravidelně jíte, neměli byste mít po spinningu tzv. vlčí hlad. Tedy snahu naráz do sebe nasoukat čokoládu nebo rovnou půlku lednice.

À propos, jsme-li u jídla – jezte naposledy zhruba dvě hodiny před lekcí, ať má žaludek čas pokrm strávit. Pokud nestíháte nebo jste se zapomněli najíst, můžete něco sezobnout i hodinu předem, ale jen malého – třeba banán, kousek celozrnné tyčinky či sušenky.

Rozhodně však pořádně pijte – a právě ty dvě hodiny před lekcí. Nejlépe vodu, ovocné čaje a ředěné džusy, tedy tekutiny, které tělo zavodňují. Vyhněte se kávě, zeleným či černým čajům, kole – ty vodu z těla dostávají pryč, což má pak podobný efekt, jako nutit auto jet bez benzinu.

Jen mladí tu mají zelenou

Ale kdeže! Stejně jako při ježdění na kole, ani na spinningu věk nehraje roli. Naopak – v klidu můžete jet spolu jak s maminkou, tak třeba s partnerem nebo partnerkou. Tady vám totiž nehrozí, že byste jeden druhému ujeli nebo se zdržovali. Jde především o to, aby si všichni dobře zašlapali.

Pokud chcete dosáhnout výše uvedených účinků, je ideální chodit na spinning dvakrát týdně. Pro udržení kondice nebo zkrátka vašeho současného stavu stačí jedna návštěva týdně. I tak potom budete na kole v přírodě překvapeni, jak se vám díky tomu dobře pojede.

A kopec, který jste loni nezvládli, vás pak už nebude strašit ve snu.

Zdroj: MF Plus